Risto Ryti SeuraTietoa Risto Rytistä
 
 

RISTO RYTI -SEURAN HISTORIAA

Risto Ryti -seura perustettiin Helsingissä Säätytalolla 1. helmikuuta 1993. Perustamiskokouksen oli kutsunut koolle työryhmä, jonka arvovaltaisimpiin jäseniin kuuluivat tohtori Max Jakobson ja professori Päiviö Tommila. Työryhmä oli valittu marraskuussa 1992 parinkymmenen ns. Ryti-ryhmäläisen joukosta.

Ryti-ryhmä oli syntynyt vastaliikkeenä Risto Ryti -patsaan muistomerkkikilpailun voittaneelle ja hyväksytylle ehdotukselle. Alkupisteenä oli kirjailijoiden Helvi Hämäläisen ja Inkeri Kilpisen sekä lehtori Irja Pajari-Tikkasen tapaaminen joulukuussa 1991. Ryhmä laajeni pian. Vastustuskirjelmiä valmistellessa syntyi myös ajatus järjestäytymisestä seuraksi.

Seuran säännöissä ilmaistut tarkoitus ja toimintamuodot ovat pysyneet voimassa perustamisesta lähtien. Seuran valtuuskunnan puheenjohtajaksi valittiin Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, hallituksen ja samalla seuran puheenjohtajaksi professori Päiviö Tommila ja sihteeriksi dosentti Hannu Heikkilä. Seuran johto 1993-

Ensimmäisiä tehtäviä oli teettää mitali, joka abstraktia veistosta paremmin kuvaisi Rytiä ja hänen elämäntyötään. Heti perustamisvuonna järjestettiin myös ensimmäinen seminaari Huittisissa ja julkaistiin sen esitelmiä teoksessa Tuntematon Risto Ryti. Näin alkoi seuran julkaisusarja.

Korkeatasoiset seminaarit ja julkaisut ovat olleet seuran päätoimintamuoto. Muitakin hankkeita on tuettu, mahdollisuuksien mukaan myös taloudellisesti.

Seuran ensimmäistä kymmenvuotiskautta käsitellään seminaarijulkaisussa Risto Rytin jälkimaine (2003). Kirjan teksti pdf-muodossa (1, 2, 3).

Siirry sivun alkuun