Tietoa Risto RytistäTietoa Risto Ryti -seurasta
 
 

Risto Rytiin liittyvät muistomerkit ja -laatat Helsingissä


Risto ja Gerda Rytin hauta sijaitsee Helsingin Hietaniemessä korttelissa U25, linjalla 13. Muistomerkin on suunnitellut Väinö Aaltonen.

Sarjaan entisten Tasavallan Presidenttien muistomerkit Helsingissä kuuluu kuvanveistäjä Veikko Myllerin veistos Vastuun vuodet.

Suomen presidenttien muistomerkit. Valtioneuvoston raportti (2000)

Risto Rytin abstrakti, pronssinen, pinnalta patinoitu muistomerkki edustaa minimalistista taidesuuntaa. Siinä on nähty sama voipunut ja alakuloinen pohjavire, joka leimasi presidentti Risto Rytin traagista kohtaloa sotavuosina ja niiden jälkeen. Muistomerkissä on kaiverrukset "Risto Ryti 1889-1956" ja "Veikko Myller 1993".

Muistomerkki paljastettiin v. 1994 Hesperian puistossa, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 1. Jo ehdotuksena muistomerkki aiheutti polemiikin, joka on edelleen jatkunut.

Helsingin yliopistossa, päärakennuksen uuden puolen toisen kerroksen aulassa on Kalervo Kallion marmoriveistos Risto Rytistä vuodelta 1966. - Ryti oli promovoitu (poissaolevana) valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi 1956.

Katajanokan hotellissa on kuvanveistäjä Sofia Saaren muotoilema pienoisrintakuva Risto Rytistä. Se on rinnakkaisteos saman tekijän muovailemalle näköispatsaalle Porissa ja paljastettiin 6. helmikuuta 2009. Veistoksen vieressä on muistolaatta sotasyyllisten Katajanokan vankilassa (nyttemmin hotelli) viettämän vankilakauden muistoksi.

Uutinen rintakuvan paljastuksesta (Helsingin Sanomat)
Uutinen sellin museoinnin epätarkoituksenmukaisuudesta (Verkkouutiset)

Kivelän sairaalassa paljastettiin 25.10.2006 muistolaatta sen muistoksi, että Risto Rytiä hoidettiin siellä vankeusaikanaan Sörnäisten vankilasta siirrettynä. Hän oli potilaanakin vanki, kunnes presidentti J. K. Paasikivi armahti hänet toukokuussa 1949. Hän oli saman vuoden helmikuussa täyttänyt sairaalassa 60 vuotta.

Muistolaatat ovat myös seuraavissa Risto Rytin kotiosoitteissa:
Pohjoisesplanadi 33/Mikonkatu 1 (samassa talossa oli Asianajotoimisto Ryti & Serlachius), Cygnaeuksenkatu 2, Itäinen Puistotie 3.

Siirry sivun alkuun
 
 • (Kuva: yksit.)
  (Kuva: yksit.)

 • (Kuva: yksit.)
  (Kuva: yksit.)

 • Väinö Aaltonen 1966 <br>(Kuva: Helsingin yliopisto)
  Väinö Aaltonen 1966
  (Kuva: Helsingin yliopisto)

 • Muistolaatta Kaivopuistossa.<br>(Kuva: Veikko Kauppila)
  Muistolaatta Kaivopuistossa.
  (Kuva: Veikko Kauppila)